Rejestracja i logowanie

Kulinarne święto w Płocku

Wydarzenia 10-05-2018 Autor: ToP
0

Aż dwadzieścia mobilnych restauracji serwujących swojskie góralskie smaki, ale też niecodzienne potrawy kuchni tybetańskiej czy tex-mex weźmie udział w zlocie food trucków, który odbędzie się od 11 do 13 maja w godzinach 10.00-21.00 na parkingu przy Atrium Płock.

Atrium Mosty i Atrium Płock zapraszają na prawdziwą kulinarną podróż dookoła świata. Miłośnicy swojskich, tradycyjnych smaków zajadać się będą specjałami kuchni polskiej – bigosem, chleb ze smalcem, potrawami góralskimi. Dla tych, którzy chcą przekonać się, jak smakują potrawy z różnych zakątków świata, czekać będą hiszpańskie churros, chińskie babeczki bao, włoskie panini i pizza, prawdziwe amerykańskie burgery i belgijskie frytki. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów skosztować będą mogli między innymi burgerów z oscypkiem. Będą też  ciepłe napoje, lody i orzeźwiający cydr. 
W trakcie kulinarnego święta z myślą o dzieciach przygotowana zostanie strefa zabaw, której największymi atrakcjami będą eurobungee, dmuchana zjeżdżalnia i tor przeszkód. Miłośnicy dobrego kina zaproszeni zostaną na sobotę 12 maja. Tego właśnie dnia o godzinie 21.00 zaplanowany został plenerowy pokaz filmowy.

– Zlot food trucków to świetna okazja, by spróbować nowych, nieznanych smaków. Ponieważ trudno było nam zdecydować, które kuchnie są najlepsze, postanowiliśmy dać naszym klientom szeroki wybór, stawiając na różnorodność. Będą zarówno tradycyjne dania, jak rzadko spotykane kulinarne trendy np. potrawy kuchni tybetańskiej czy buble waffle, a wszystko przygotowane ze świeżych, sezonowych produktów – mówi Magdalena Chęcielewska, zastępca dyrektora Atrium Mosty. – Nasz weekendowy piknik to dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu. A wszyscy wiedzą, że jedzenie na świeżym powietrzu smakuje lepiej.

 

Food trucki cieszą się z roku na rok coraz większą popularnością. W Polsce działa obecnie kilkaset restauracji na kołach. Ta moda przywędrowała do naszego kraju ze Stanów Zjednoczonych. Pierwsza na świecie niestacjonarna restauracja pojawiła się w Los Angeles w 1974 roku. Kto do tej pory nie próbował jedzenia z food trucka, powinien najbliższy majowy weekend wybrać się do Atrium Płock, gdzie zjadą restauracje na kółkach, które oferować będą prawdziwą mozaikę smaków. Podczas trzydniowego pikniku będzie można spróbować potraw z wielu zakątków świata. 

komentarze (0)
Dodaj komentarz

Nie dodano jeszcze komentarzy do tego artykułu

dodaj komentarz
Czytaj także
<-- -->