Rejestracja i logowanie

Ortoreksja - ja tylko dbam o to, co jem

Wydarzenia 08-11-2017 Autor: anb
0
Ortoreksja - ja tylko dbam o to, co jem

Troska o zdrowy styl życia, zainteresowanie składem produktów i świadomie wybieranie składników naszego jadłospisu jest dobrym trendem we współczesnym społeczeństwie. Jednak, jak w każdej dziedzinie, nadmiar może zaszkodzić, a przesadna koncentracja na tym, co zjadamy, może mieć konsekwencje zdrowotne. Nie tylko pozytywne. 

Ortoreksja jest pojęciem wprowadzonym i po raz pierwszy opisanym przez Stevena Bratmana w 1997 roku książce „W szponach zdrowej żywności”. Lekarz zdiagnozował chorobę najpierw u siebie. Jako alergik musiał bardzo dbać o skład swojej diety. Dbałość przerodziła się z czasem w niezdrowe zainteresowanie najnowszymi trendami żywieniowymi, a w konsekwencji obsesję wokół zdrowego stylu życia. Choć bycie eko jest zdrowe, to rygorystyczna selekcja tego, co umieszczamy na talerzu może doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, spadku masy ciała, niedożywienia, anemii i innych konsekwencji zdrowotnych.

Na świecie odnotowuje się coraz więcej przypadków ortoreksji. Granica między zdrowym odżywianiem, a fiksacją na punkcie właściwej diety jest cienka i często niezauważalna przez laika. Powstał specjalny kwestionariusz do diagnozowania ortoreksji, opracowany przez prof. Lorenzo Maria Donini z Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie. Test przełożyła na polskie warunki dr Anna Brytek-Matera ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Katowicach. Kwestionariusz zawiera pytania typu:

Czy wybierając produkty spożywcze kierujesz się troską o zdrowie?

Czy myśli o jedzeniu niepokoją cię więcej niż trzy godziny dziennie?

Czy uważasz, że przekonanie o zdrowym odżywianiu zwiększa Twoją samoocenę?

Czy przeżywasz poczucie winy, gdy dokonujesz odstępstw od wyznaczonych zasad odżywiania?

Test jest oczywiście tylko narzędziem wspomagającym diagnozę, a dokładnej oceny powinien dokonać specjalista. 

Zaburzenie to nie zostało jeszcze ujęte w obowiązującej w Europie i w Polsce klasyfikacji chorób i zaburzeń psychicznych ICD-10. W 2003 roku międzynarodowa organizacja NEDA (ang. National Eating Disorders Association) umieściła na swojej stronie internetowej oficjalną informację na temat tego zjawiska. Mimo to problem w jakiś sposób został zaznaczony i warto na niego zwrócić uwagę przy okazji kolejnej rozmowy ze znajomymi o zdrowej diecie i stylu życia. Zwłaszcza w kontekście takich trendów jak row food - spożywanie tyko surowych produktów, czy clean eating - wybieranie pokarmów bez konserwantów, chemii i barwników.

- Ortoreksja długo potrafi się ukrywać — u jej podstaw leży bowiem dążenie do zdrowia i słuszna chęć przestrzegania zasad prawidłowego odżywiania. Właściwie jest to model, do którego wszyscy powinniśmy dążyć — niezdrowa jest tylko determinacja, z jaką zagrożone chorobą osoby zaczynają go przestrzegać - czytamy w artykule "Ortoreksja na tle innych zaburzeń odżywiania" Emilii Kałędkiewicz i Anny Doboszyńskiej z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. 


 

komentarze (0)
Dodaj komentarz

Nie dodano jeszcze komentarzy do tego artykułu

dodaj komentarz
Czytaj także
<-- -->